Consell de Barris 08-02-2016

ACTA DE LA REUNIÓ DE CONSELL DE BARRIS

SESSIÓ DEL 8/2/2016

ASSISTENTS

Sra. Conxa Juanola Pons ARA MAÓ

Sr. Vicenç Tur Martí PSOE

Sra. Laia Obrador Pons ARA MAÓ

Sra. Dolores Antonio Florit PSOE

Sr. Jordi Tutzó Sans ARA MAÓ

Sr. Carlos Montes Vivancos PSOE

Sr. Rafael Muñoz Campos ARA MAÓ

Sr. Manuel Lora Buzón ARA MAÓ

Sra. Isabel López Manchón PSOE

Sr. Héctor Pons Riudavets PSOE

Sra. Maria Membrive Pons PSOE

Sr. Gabriel Pons Pons ARA MAÓ

Sra. Agueda Reynés Calvache PP

Sra. Ana Lía Noval García PP

Sr. Miguel Angel Sicilia Carbonero PP

Sr. Mateo Francisco Ainsa Coll PP

Associacions de Veïns de Maó

EXCUSEN LA NO ASSISTÈNCIA

Sr. Andrés José Spitzer de Juan C.ME

SECRETÀRIA

Esperanza Martínez

A Maó, quan són les 20.25 hores del dia 2 de febrer de 2016, es reuneixen a les dependències de l’Ajuntament de Maó els membres de l’equip de govern esmentats a l’encapçalament i les associacions de veïns del terme de Maó, sota la presidència de la Sra. Conxa Juanola Pons, alcaldessa de Maó, per tractar els temes que formen el següent ordre del dia:

Abans de començar a tractar els punts de l'ordre del dia, es vota que la vicepresidència sigui ocupada durant els dos primers anys pel Sr. José García, representant de la Coordinadora de Veïns, i els altres dos, pel Sr. Lluís Real, de l'AV de Jardins de Malbúger.

S'aprova la proposta, amb 4 abstencions.

1. Acta anterior

S'aprova l'acta anterior.

2. Salutació de l’alcaldessa

La Sra. alcaldessa inicia la reunió pel punt 6, ja que el punt 3 ha de ser presentat pel Sr. Vicenç Tur, que està de viatge. En espera que arribi l'avió i es pugui incorporar a la reunió, proposa començar pel punt 6.

6. Policia de Medi Ambient

S’indica que la policia de Medi Ambient ja està en marxa i està fent un circuit per arribar a tots els barris. En principi, la seva feina serà de tipus informatiu. Així mateix, es duran a terme campanyes de col·laboració i conscienciació de cara a la ciutadania.

4. Posada en marxa de l'Agenda Local 21

La Sra. Isabel López informa que s’està posant en marxa, de nou, l'Agenda Local 21 de Maó; explica com va sorgir aquesta iniciativa: en un principi, es va iniciar a Dinamarca, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de la ciutadania; allà es va elaborar un document anomenat Carta d'Aalborg, que recollia els següents compromisos :

1. GOVERNABILITAT

2. GESTIÓ LOCAL CAP A LA SOSTENIBILITAT

3. BÉNS NATURALS COMUNS

4. CONSUM I ELECCIÓ D’ESTILS DE VIDA RESPONSABLES

5. URBANISME I DISSENY

6. MILLOR MOBILITAT, MENYS TRÀNSIT

7. ACCIÓ LOCAL PER A LA SALUT

8. UNA ECONOMIA LOCAL ACTIVA I SOSTENIBLE

9. IGUALTAT SOCIAL I JUSTÍCIA

10. DEL LOCAL AL GLOBAL

Aquest document serveix de vehicle per fer una diagnosi dels problemes que hi ha a Maó, elaborar un pla d'accions, mitjançant els tallers de participació ciutadana, mitjançant l'Agenda Local 21, on les diverses associacions exposen el seu punt vista. L'Agenda Local 21 es va aturar durant l'anterior mandat, en què es va crear una nova plataforma anomenada "Maó ciutat".

S’indica que els horts urbans 2009-2010 van sortir de l'Agenda Local 21.

En finalitzar aquesta reunió es procedirà al repartiment de gots de reciclatge a les diferents associacions que ho demanin.

La Sra. Ana Lía Noval vol matisar que no es va aturar l'Agenda Local 21; no es així, ja que els programes-tallers eren temes molt reiteratius i hi havia molt poca gent que s’hi presentava. Vol matisar que no es va deixar de fer, no es va aturar per nosaltres.

La Sra. Isabel López indica que el medi ambient és qualque cosa més: diagnosis, pla d'acció, revisió de plans, tallers.

La Sra. Ana Lia Noval diu que van funcionar, com és el cas de la iniciativa ciudades saludables; volien donar-hi la volta, però no ho van aturar.

La Sra. Isabel Lopez indica que s’han de fer reunions que tenguin utilitat i afirma que el tema de la participació és complicat.

5. Problemàtica en relació a la sequera

El Sr. Lora presenta el regidor Sr. Rafael Muñoz perquè tracti aquest punt.

El Sr. Muñoz indica que el Govern balear planteja una situació alerta, des de la Direcció General de Recursos Hídrics, i fa una anàlisi de situació de les tres illes. Hi ha tres nivells, i Menorca és la que té millor nivell; després segueix Mallorca; i l'illa que està fatal és Eivissa. A l'aqüífer d'entrada d'aigua de pluja, treim més aigua que la que està entrant. El decret de situació emergència per a ciutats de més 20.000 habitants planteja plans de sequera. Maó té un pla de l'any 2009, que el Govern balear va redactar com a model per a la resta de municipal de la Comunitat Autònoma.

El nivell de sequera, per illes, és el següent:

Menorca: Estable, equilibri hídric

Palma: Sistema d’alarma (pèrdua d'aigua, més sal)

Eivissa: Situació emergència, alarmant

La previsió del Govern és que d'aquí 4 anys, durant l'estiu, s’entrarà en situació d'alarma i s’hauran d’aplicar les normes del pla d'emergència:

1- Mesures voluntàries: aconseguir una disminució del 10%; encara tenim una oportunitat de mesures de tipus voluntari. Aquests mesos es podria fer un taller sobre el tema de l'aigua, per millorar-ne la situació.

2- Mesures obligatòries.

3- Mesures coercitives.

Les associacions de veïns demanen que el Pla estigui disponible a la pàgina web de l'Ajuntament. S’ha de millorar l'aprofitament de l'aigua, emprar aljubs, no fer net carrers amb aigua provinent d'aqüífers, emprar aigua depurada per la neteja dels carrers.

L’Associació de Veïns de Malbúger demana que els 10 punts de la Carta d'Aalborg constin per escrit a l'acta d'aquesta reunió. També demana si seria possible disposar del número de telèfon de la Policia Verda.

L'alcaldessa comenta que es pot fer a través de la Policia Local o del departament de Medi Ambient

La Sra. Águeda Reynes vol que consti en acta que no el Grup Municipal del PP no va ser convidat a l'anterior Consell Municipal de Barris.

L'alcaldessa es disculpa, una vegada més, ja que anteriorment ja va contactar amb el PP per disculpar-se; afirma que va ser una equivocació.

L'Associació de Veïns del Centre, en referència a l'Agenda Local 21, diu que, amb el consistori anterior, la participació va ser complicada. Els tallers, per a la ciutadania, representen un enorme esforç.

La Sra. Isabel López diu que aquests tallers són consultius, i no decisoris.

L'Associació de Veïns del Centre comenta que aquest taller és, sobretot, per recopilar idees; a Ciutadella ha funcionat; hi ha diagnòstics que eren molt complicats.

La Sra. Isabel López diu que s’ha d’eliminar la burocràcia, reiterar i donar voltes a les coses. En el tema de participació (internet, tallers...), poden estar oberts a altres sistemes.

El Sr. Rafael Muñoz torna a insistir en el tema de la Línia Verda, i diu que s’ha d’emprar la nova aplicació que ha elaborat SILME, que, encara que pot ser millorable, s’ha d’utilitzar per a les incidències urbanes de tots els municipis de l'illa. Identifica el tipus d'incidència.

L'Associació des Murtar comenta que la van emprar i no han rebut contesta.

El Sr. Rafael Muñoz diu que ara ja està funcionament correctament.

3r. Projecte d'ocupació per a persones majors de 45 anys

L'alcaldessa passa a comentar aquest punt, ja que el Sr. Vicenç Tur encara no ha arribat, ja que estava de viatge.

S'ha iniciat un programa de recuperació paisatgística i de revalorització d'espais públics, gestionats per l'Ajuntament de Maó, en el qual participa el Govern balear, a través del Servei d'Ocupació de les Illes Balears (SOIB), amb el cofinançament del Servicio de Empleo Público Estatal (SEPE) i del Fons Social Europeu (FSE). L'Ajuntament de Maó contracta el personal i la jornada laboral està formada per un 50 % de formació teòrica i l'altre 50 % de formació pràctica. Aquesta formació va dirigida a persones en situació d'atur. El Programa Visibles està dirigit a persones aturades de llarga durada, devers 15 persones; està constituït per una part de formació bàsica de cultura i matemàtiques, i l'altra de jardineria. Té una durada de 6 mesos. Aquestes persones ajudaran la Brigada Municipal en feines de jardineria.

En aquest punt, arriba el Sr. Vicenç Tur i ho passa a explicar amb més detall.

L'Associació de Veïns de les Tanques del Carme sol·licita si es pot concretar una xerrada sobre l'edifici de l'antic hospital Verge del Toro: de qui és, què es farà amb aquestes dependències...

L'alcaldessa diu que ja s'han fet una sèrie de tràmits i, també, converses amb representants del Govern balear, ja que és tema de la seva competència. És un projecte molt interessant, perquè permetrà dinamitzar la zona, que, des que va tancar l'hospital, s'està deteriorant. L'anterior consistori ho sabia.

L'Associació de Malbúger comenta que la Brigada Municipal no es pot fer càrrec de totes les incidències que hi ha en aquest barri. Diu que el Sr. Mateo Ainsa no hi arribava, no hi havia prou gent a la Brigada.

L'alcaldessa comenta que els pròxims mesos, amb el reforç del Programa Visibles, formaran part de la Brigada Municipal i augmentaran la plantilla. El problema és que el personal laboral no es pot augmentar. Durant 6 mesos tindran un reforç amb les persones que actualment estan a l'atur i tenen més de 45 anys.

L'Associació Molí des Pla demana més reunions informatives als barris.

L'alcaldessa comenta que poden anar als diferents barris per explicar-hi diversos temes, entre els quals, els de l'aigua.

L'Associació Molí des Pla demana que açò s'afegesqui a l'ordre del dia.

L'alcaldessa comenta que es poden fer suggeriments en relació a l'ordre del dia de la reunió de Consell Municipal de Barris, una setmana abans de la seva realització.

L'associació Molí des Pla comenta que les reunions, en tost de ser informatives, haurien de ser decisòries, mitjançant votació.

El Sr. Lora diu que la votació, en temes de ciutat, no derivarà en votació de projectes.

L'Associació de Veïns del Centre demana una reunió dedicada exclusivament a l'edifici de Verge del Toro.

L'Associació Tanques del Carme també la vol únicament d’aquest tema, per saber exactament en quin punt es troba.

L'alcaldessa afirma que no és necessari que sigui un tema monogràfic i que poden xerrar de més d'un tema.

I, sense més temes per tractar, s’aixeca la sessió quan són les 21.30 h del dia assenyalat.