Consell de Barris 26-10-2015

ACTA DE LA REUNIÓ DE CONSELL DE BARRIS

SESSIÓ DEL 26/10/2015

ASSISTENTS

ALCALDESSA-PRESIDENTA: Conxa Juanola Pons

TINENT D'ALCALDIA: Vicenç Tur Martí

TINENTA D'ALCALDIA: Laia Obrador Pons

TINENTA D'ALCALDIA: Dolores Antonio Florit

TINENT D'ALCALDIA: Jordi Tutzó Sans

TINENT D'ALCALDIA: Carlos Montes Vivancos

TINENT D'ALCALDIA: Rafael Muñoz Campos

REGIDOR: Manuel Lora Buzón

REGIDORA: Isabel López Manchón

REGIDOR: Héctor Pons Riudavets

REGIDORA: Maria Membrive Pons

REGIDOR: Gabriel Pons Pons

Tècnics de l’Ajuntament

Vicente Vaquero, cap de la Policia Local

Pedro Vives, subinspector de la Policia Local

Francisca Quevedo, policia de medi ambient

Associacions de Veïns de Maó

SECRETÀRIA

Esperanza Martínez

A Maó, quan són les 20.15 hores del dia 26 d'octubre de 2015, es reuneixen a les dependències de l’Ajuntament de Maó els membres de l’equip de govern esmentats a l’encapçalament i les associacions de veïns del terme de Maó, sota la presidència de la Sra. Conxa Juanola Pons, alcaldessa de Maó, per tractar els temes que formen el següent ordre del dia:

1. SALUTACIÓ DE LA SRA. ALCALDESSA

En primer lloc, la Sra. alcaldessa explica la constitució del Consell Municipal de Barris, i dóna a conèixer, encara que aquesta qüestió no és present a l'ordre del dia, la nova figura de la policia de medi ambient; no obstant, comenta que s’ha d’acabar de perfilar la seva organització interna.

Dóna la paraula al cap de la Policia, Sr. Vicente Vaquero, i a la persona que durà a terme aquesta funció, la policia local Sra. Francisca Quevedo.

El cap de Policia Local informa que l'objectiu d'aquesta nova policia de medi ambient és, sobretot, informar, educar, ajudar els ciutadans de Maó en aquesta matèria i fer que complesquin les diferents ordenances municipals de fems, que fan referència als horaris de treure els fems, estris incontrolats, excrements de ca i manteniment net de parcs i jardins.

L'objectiu és apropar la Policia a la ciutadania, que sigui una figura propera al veïnat, que pugui conèixer millor les seves necessitats reals i millorar la situació; en definitiva, ser una policia de proximitat. Aquesta policia de medi ambient començarà la seva tasca el proper mes de desembre. Es podrà identificar mitjançant un senyal verd.

En aquest moment demana la paraula el representant de l'Associació de Veïns de Dalt Sant Joan per saber si només serà un policia per a tot Maó i si només passarà pel centre, ja que al seu barri no passa mai cap policia.

El cap de la Policia diu que passarà per tot Maó, en horari de matí i per a totes les barriades.

En aquest punt, demana la paraula el representant de l'Associació de Veïns de Tanques del Carme, per saber si el tema del policia de col·legi (policia tutor) es farà o no es farà, atès que aquest és un tema que es tracta a les reunions de les APA.

El cap de Policia afirma que aquesta nova figura ha de servir per millorar i, sobretot, educar; la sanció és important, però la idea és aconseguir modificar actituds, donar informació i realitzar un control informal.

La representant de l'Associació de Veïns del Centre fa esment que no es té consciència que els cans no poden orinar pertot; s’han de dur a terme campanyes de conscienciació, campanya de residus...

L'alcaldessa diu que serà necessària una campanya informativa molt potent, d'anar a informar totes les diferents entitats.

El representant del l'Associació de Veïns del Centre diu que acaba de passar per la costa des General i que ha hi ha molta pudor; sap que es fa net diferents vegades per setmana.

L'alcaldessa comenta que fa uns anys només es xerrava d'excrements dels cans, senyal que anam avançant.

El representant de la Coordinadora de Veïns demana incrementar les zones d’higiene canina (pipicans).

El representant de l'Associació de Veïns de Dalt Sant Joan diu que, a part d'educar, s’ha de multar, ja que el mes de setembre, quan van passar l'avís que no hi havia recollida de fems els dissabtes, el diumenge migdia els contenidors estaven plens.

L'alcaldessa diu que hi haurà que conscienciar, i sobretot als barris que tenen punts incontrolats d'estris, sobre els horaris, que no es compleixen; sobretot, falta educació.

Arribats a aquest punt, l’alcaldessa agraeix l'assistència de la policia de medi ambient; tant ella com el cap de Policia i el subinspector de Policia Local surten de la reunió.

2. PRESENTACIÓ DEL REGLAMENT DE PARTICIPACIÓ DEL CONSELL MUNICIPAL DE BARRIS

El Sr. Vicenç Tur afirma que el reglament té una clara intenció de participació ciutadana. I també assegura que, a dia d'avui, s'han incorporat noves participacions. Fa unes quants setmanes s'ha iniciat la modificació del reglament, perquè tengui nous mecanismes de participació.

En el Ple, les decisions s’han de poder prendre a partir del diàleg, amb un major nombre d'entitats i amb la corporació municipal; el reglament preveu dinàmiques per obrir nous canals de comunicació, mesures comunicades dia a dia i debatudes entre tots els afectats.

Hi figura el regidor 22, una altra veu en els debats, en clara referència a la ciutadania i als col·lectius (per expressar les seves preocupacions). En la proposta de modificació del Reglament, les entitats podran dir alguna cosa, abans de romandre en exposició pública.

El Sr. Lora comenta que en el darrer Ple es va fer una esmena de PP, Ara Maó i PSOE a l'article de representació dels partits de l'oposició. A partir d'ara, la representació dels partits polítics serà amb la mateixa proporció que a les comissions informatives.

Té una presidència i una vicepresidència; aquesta no pot ser de la corporació, sinó de les entitats. Tenim 3 mesos per anar pensant quina persona podria assolir la vicepresidència.

El representant de la Coordinadora de Veïns vol saber quina feina faria la vicepresidència.

El Sr. Lora comunica que hi haurà comissions de treball temàtiques, que seran molt importants. Tenim 4 anys per donar solucions. A continuació, detalla que a les diferents reunions mantingudes amb les AAVV aquestes van fer les següents peticions:

- concerts d'estiu

- carrers sense voreres (són un perill)

- oci nocturn, poca vigilància policial

- parcs infantils

- retolació informativa a les zones d’higiene canina (pipicans)

S'han fet 256 demandes, de les quals 47 ja estan resoltes. S’ha de dur a terme una planificació, amb prioritats per a la resta de demandes.

Així mateix, totes les AAVV van coincidir en el tema dels arbres i dels excrements de cans.

En aquest punt, l'alcaldessa comenta que estan previstes diverses actuacions, com la modificació de l'Ordenança municipal de neteja; així mateix, l'empresa concessionària de la neteja viària esta preparant una campanya global de conscienciació, a més de la posada en marxa de la Policia Verda.

El representant de l'AV demana si es farà la campanya porta a porta.

L'alcaldessa comenta que es farà cartelleria porta a porta; així mateix, informa que han mantingut una reunió amb un expert, per fer una anàlisi de cara a saber a cada carrer, i segons la seves circumstàncies particulars, quins arbres es poden plantar.

La Coordinadora d'AAVV demana per què es van eliminar tots els arbres de la pl. Bastió.

L'alcaldessa indica que va ser per les molèsties que ocasionaven. Així mateix, comenta que tothom vol arbres a la ciutat, però no els volen davant ca seva, ja que on hi ha arbres hi ha pardals, que són éssers vius, i açò s’ha de tenir en compte.

El Sr. Lora comenta que tot açò també produeix un cost econòmic, ja que hi ha arbres que tenen arrels que destrossen les voreres.

L'AV de Dalt Sant Joan demana si es podaran tots el arbres del c/ Fornells.

La cap de la Brigada, Sra. Beneta Orfila, diu que ho faran; podaran els arbres que es poden podar i deixaran els altres.

L'AV de Dalt Sant Joan diu que hi ha arbres que tapen la vista de les persones que passegen.

A les 21.00 hores abandona la reunió la regidora de Medi Ambient.

L'AV del Camí des Castell comenta que els arbres del mencionat carrer estan malalts.

L'alcaldessa comenta que el Sr. Pere Fraga durà a terme l'estudi per determinar quin arbre s’hi sembra, en funció de les circumstàncies de cada zona.

3. INFORMACIÓ DE LES ACTUACIONS O PROJECTES PER PART DELS REGIDORS

El tinent d'Alcaldia Sr. Tur comenta quina és la situació del conveni de l'Ajuntament de Maó amb Abaqua, en relació al tema de Llucmaçanes. Es comprova que a la reunió no hi ha cap membre de l'AV de Llucmaçanes.

El conveni és per dur a terme les obres de millora de les infraestructures de captació i subministrament d’aigua potable i de sanejament de Llucmaçanes, i connectar camí de Baix-Ronda; l’obra és finançada per Recursos Hídrics; el conveni és de 800.000 € i resulta bàsic poder dur-lo a terme.

Comenta que els recursos hi són; dijous passat, el Ple municipal va procedir a ratificar l'acord de la JGL del dia 13 d'abril de 2015, relatiu a l'aprovació del conveni per dur a terme les obres de millora de les infraestructures de captació i subministrament d'aigua potable i de sanejament de Llucmaçanes; ara s'està pendent de l'inici de licitació de les obres.

La coordinadora de l'AAVV comenta que la Sra. Francina Armengol, en campanya electoral, va mantenir una reunió amb la Coordinadora de les AAVV i es va comprometre que, si era presidenta del Govern Balear, tornaria a tenir una reunió amb la Coordinadora. Ara sabem que d'aquí uns dies ve a Menorca i tenim diferents propostes per fer-li, a benefici de Maó, com pot ser l'aigua de clavegueram del port de Maó.

El tinent d'Alcaldia Sr. Tur comenta que tota la conducció d'aigua de Maó passa per un sol col·lector, que va a parar al port. Per açò, es fa necessari que se separi en dues vies, ja que Maó ha crescut molt.

El tinent d'Alcaldia Sr. Muñoz comenta que, per poder solucionar els problemes d'inundacions que es produeixen a diverses barriades de Maó, com, per exemple, al carrer Sant Manuel, són necessaris devers 8 milions d'euros.

El representant de l'AV de sa Mesquida diu que s’hauria de xerrar del tema.

El tinent d'Alcaldia Sr. Tur informa que es faran monogràfics sobre l'aigua. El tema de sa Mesquida està molt present, així com el de Cala Llonga.

El representant de l’AV xdes Grau diu que a vegades hi ha suc per tot el carrer.

L'alcaldessa comenta que hi ha un projecte elaborat per Abaqua, d’11 milions d'euros.

La Coordinadora mostra la seva preocupació pel tema de l'aigua, que s’hauria de fer arribar a la presidenta del Govern Balear.

La Coordinadora voldria poder tenir un resum d'aquest projecte.

Malbúger també el voldria.

El Sr. Tur exposa la problemàtica de l'aigua a sa Mesquida i es Murtar.

L’AV de sa Mesquida comenta alguna accions d'abocaments dels militars.

El Sr. Tur afirma que l'acord està molt clar.

L'alcaldessa comenta que el projecte es va presentar la setmana passada; el cost és molt alt, perquè és un projecte molt ambiciós, i segurament s’haurà de fer per fases.

Malbúger demana si ja està presentat?

Vinyes diu que, a la reunió amb la Coordinadora, la presidenta del Govern Balear es va comprometre a venir.

Sr. Lora: també hi ha el tema del local de l'antic hospital Verge del Toro.

L’alcaldessa afirma que és necessari un local sociosanitari per a tot Menorca, ja que hi ha places del Geriàtric que estan ocupades per malalts crònics. Recuperar aquesta instal·lació, que ha esta tancada des de fa 8 anys, és una reivindicació. L’ha anat a veure dues vegades, la segona amb un tècnic de l'IBSALUT i de l'Ajuntament, i està més deteriorada; fins i tot hi ha entrat gent i s'ha enduit material, cables... No obstant, a l'espera del que diguin els informes tècnics, es troba en bones condicions.

Insistirem davant el Govern Balear perquè s'impliqui en la recuperació d'aquest edifici. Tal vegada hi haurà d’haver canvis, ja que té 7 pisos i tal vegada no es poden utilitzar tots.

Afirma que, de cada vegada, hi ha més gent amb aquestes necessitats. Estan estirant del fil i la Tresoreria no accepta el retorn, ja que té càrregues fiscals; per tant, el tornam a tenir.

La tinenta d’Alcaldia d'Urbanisme, Sra. Antonio, informa sobre l'estat en què es troben les obres del quarter de Santiago i la futura Escola d’Adults. S'han començar les obres de restauració de Santiago; es faran cobertes noves i es canviaran les finestres. L'edifici de Santiago no està classificat com d'equipament educatiu; s’haurà de fer un canvi d'ús. Ho tirarem endavant, ja que, en el tema de l'Escola d'Adults, la decisió ja estava presa, i tirarem endavant. S’hauran d’aconseguir les partides.

La Coordinadora diu que s’ha de tenir en compte que, si al final es trasllada l'Escola d'Adults, es necessitarà un major volum d'aparcaments.

La Sra. Antonio diu que el problema és que tothom vol arribar en cotxe davant ca seva. Aquestes obres ja estaven assignades. En el Pla de mobilitat s’havien fet avanços respecte a les bosses d'aparcament, no només del c/ de ses Moreres. No obstant, s’hi pot arribar perfectament a peu.

La Coordinadora diu que s’ha de tenir en compte que, entre les persones usuàries de l'Escola d'Adults, moltes són des Castell i de Sant Lluís. Es pot veure ara a l'aparcament de la Sínia des Cuc.

La Sra. Antonio diu que la connexió des Castell amb Maó està punt de fer-se, i Sant Lluís ja està: són uns 25 minuts tota la carretera.

L'alcaldessa diu que la Policia Local ha fet estudis i elaborat itineraris d'una punta a l'altra de la ciutat.

La Coordinadora diu que són un 10–15 minuts.

La Sra. Antonio confirma que són uns 15 minuts.

L'alcaldessa comenta que s’han de tenir en compte bosses d'aparcament, habilitar aparcament a la perifèria i fer itineraris a peu.

La Sra. Antonio diu que la Policia Local ha fet estudis de metros–minut que es pot tardar als llocs importants. S’ha de dur a terme una campanya d'educació a la ciutadania.

Malbúger comenta què es pensa fer sobre el tema dels guals? Ja que hi ha la meitat de Jardins de Malbúger que paga gual i l'altra meitat que no. No va quedar aclarit si totes les cotxeries l’han de tenir, ja que el gual allò que grava és el deteriorament de la vorera pel pas del cotxe; o es fa a tothom o no es fa a ningú. Durant l'anterior legislatura, molta gent s’hi va posar en contra; ell mateix ho va comunicar al Sr. Manolo Lora. A l’any, de Mitjana, es paguen uns 80 €, i s’estan pensant donar de baixa el gual.

La Sra. Antonio comenta que és un tema pendent.

Malbúger comenta que passa per molts de llocs.

El Sr. Tur diu que es cobrava la sortida de la cotxeria, ja que era el pas per via pública; ni tan sols estava recepcionada. La zona de Barrotes es regia per la carretera; es va crear una problemàtica on no hi era; el total eren 8.000–10.000 euros; hi havia zones que tenien un impediment legal.

L’AV del Centre diu que van llevar guals i van haver de tornar-los a posar.

La Coordinadora comenta que allò que es paga és el desgast de la vorera.

L’alcaldessa afirma que, ara mateix, tenen un problema amb el c/ Sant Josep, ja la sortida del cotxe ha fet malbé el registre de l'aigua.

L’AV del Centre diu que abans sortien fins i tot lloses.

Malbúger diu que es considera un IBI més.

El Sr. Lora demana si hi ha més propostes, o alguna cosa en concret.

Murtar comença a dir els problemes que hi ha a la urbanització.

El Sr. Lora comenta que ja s’han fet propostes.

Murtar diu que es van reunir amb Costes.

El Sr. Tur diu que afecta només a la urbanització des Murtar; es tracta d'una ocupació parcial, la col·locació de les barques; sol·licitam una concessió administrativa a llarg termini, fins a la concessió; hem demanat una ocupació parcial. En total són 7 barques.

El Sr. Lora, en relació a la paret, diu que, d'acord amb l'informe tècnic, no hi ha cap problema.

Murtar comenta el tema dels fanals.

L’alcaldessa explica que els fanals estan ben enmig de la vorera; s'està fent un estudi per canviar-les de lloc i posar-hi uns bancs.

Binidalí comenta que l'escala de la baixada a la platja està destrossada.

El Sr. Tur diu que es feia per llevar la barana.

La Coordinadora comenta uns quants temes: policia de barri, actes i convocatòries dels plens municipals, com estudiar la Línia Verda, cap a on anava; demanen si es pot col·locar un contestador automàtic, ja que hi ha molta gent gran i les noves tecnologies no les empren i un número de telèfon sí que ho poden emprar, dinamitzar el barris...

El Sr. Muñoz diu que Línea Verda fa referència especialment a neteja, residus. S’està mirant de fer-lo a traves de SILME, que és a tot Menorca; es pot estudiar açò del contestador automàtic, ja que hi ha d’haver una persona que ho rebi. No es fàcil, la resolució.

La Coordinadora comenta la tardança en allò referent a l'execució.

El Sr. Muñoz diu que cada ajuntament s'encarregarà de contestar les seves peticions.

La Coordinadora diu que, si es fa publicitat, es tengui en compte la gent gran, facilitant un número de telèfon.

El Sr. Lora diu que, de fet, ja es canalitzen les cridades que reben.

L’alcaldessa posa un exemple, pel tema dels dos cans d'aquests dies: han rebut 62 missatges. Intenten donar una resposta tipus a tothom.

L’alcaldessa, sobre el tema de la Policia de Barri, diu que es pot potenciar. Què volen, de la Policia? Des del mateix col·lectiu es vol recuperar la figura de l'antic saig.

Malbúger diu que podria ser un tema per tractar el proper ordre del dia.

L’alcaldessa comenta que en aquest tema s'han perdut 10 anys.

Centre comenta l’ampliació del pas de vianants del carrer de ses Moreres, ja que tothom travessa pel mig.

El Sr. Lora diu que ho comentaran a la Policia.

Centre diu que també s’ha de fer una revisió dels passos de vianants del col·legis.

La Sra. Antonio comenta que actualment estan fent un estudi sobre la idoneïtat de tots els passos de vianants, en especial els dels col·legis. Un que s’ha de canviar de lloc és el de Fontirroig, ja que actualment s'entra per una altra porta.

Malbuger parla del pas de la Policlínica.

La Coordinadora, del de via Ronda.

La Sra. Antonio comenta que aquest és un altre tema.

La Coordinadora diu que han fet un parc molt polit, i no hi ha pas de vianants.

La Sra. Membrive diu que estan fent feina per dinamitzar totes les barriades. Per exemple, amb la il·luminació nadalenca, que no només serà en el centre.

Malbúger diu que la vicepresidència podria ser de 2 anys per la Coordinadora i la resta de 2 anys l’AV de Malbúger.

L’alcaldessa comenta que és un tema que deixen damunt la taula, ja que la figura de la vicepresidència és per ajudar la presidència.

La Coordinadora comenta que dins l’entitat hi ha representades totes les AAVV de Maó, a excepció de AV Menorca i, en un primer moment, també hi havia Sant Climent i Llucmaçanes, però, en ser nuclis, actualment no hi estan inclosos.

El Sr. Lora proposa que la propera reunió es realitzi el darrer dilluns de gener.

L'alcaldessa dóna per conclosa la reunió quan són les 21.50 hores.